Президент Польщі планує приїхати до Харкова

Фото: РБК-Украина

Президент Польщі Анджей Дуда 13 квітня планує прибути до Харкова, де вшанує пам’ять жертв Катинської трагедії.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Укрінформу із посиланням Dzieje.pl.

Про можливий візит глави Польщі в Україну заявив у Варшаві віце-прем’єр-міністр, міністр культури і національної спадщини Польщі Пьотр Глинський.

“Президент 13 квітня в Харкові, адже там також є Катинський цвинтар. Він буде в Харкові, оскільки злочини скоювалися в декількох, по крайней мере чотирьох місцях “, – зазначив Глинський.

Як зазначив віце-прем’єр Глинський, центральні урочистості з вшанування жертв Катинського злочину відбудуться на площі Пілсудського в центрі Варшави. Тоді буде зачитано прізвища всіх жертв Катинської трагедії.

Інформацію про можливий візит Дуди до Харкова поки не підтвердив прес-секретар президента РП Блажей Спіхальський. Він зазначив, що деталі участі президента у заходах з приводу 80-річчя Катині буде оприлюднено під час прес-конференції на наступному тижні.

Як відомо, за рішенням вищого керівництва СРСР від 5 березня 1940 року розстріляли близько 22 тисяч поляків, які були поховані в масових могилах поблизу Катині, Твері, Харкова і в Биковні. Їх було захоплено в полон і вивезені вглиб СРСР після окупації території Польщі у вересні 1939 року. Зокрема, в районі П’ятихатки на околиці Харкова поховано понад 3,8 тисячі поляків з так званого катинського списку.